huazhrdanlenfrdeiwitnoptroruskslessvtr

Newaza és ORV szeptemberben

dátum: 2016. június 05.

Idén is megrendezésre kerül az Ilyés Gyula által életre hívott Newaza Fesztivál Galambos Márton Emlékverseny: szeptember 10.-én  Százhalombattán randevúznak a judo földharc küzdelmeit kedvelő sportolók. A sportág szerelmesei azonban nem csak földharcban tehetik próbára tudásukat.

Szeptember 11-én másod- és harmadosztályú Magyar Kupára is sor kerül, de rendeznek viadalt az amatőrök részére is. A program része a Battai Napok városi rendezvénynek , így egy nagyszerű családi programba is könnyedén beilleszthető.

Ilyés Gyula nyolc éve hívta életre a Newaza Fesztivált, melynek programja évek óta folyamatosan bővül. A hat danos veresegyházi mestertől amúgy sem áll távol az innováció, nevéhez fűződik a Kata Magyar Bajnokság elindítása, szervezett már kettlebell versenyt judósok részére, az apróságokat évről évre a Hepe-hupa-kupára invitálja, de – Ozsvár Andrással közösen – ötletgazdája a Fitnesz Akadémián elindított judo sportoktató-képzésnek is. Az ő nevéhez fűződik a Cross-Training Instruktor képzés,illetve a coaching a személyi edzésben tantárgy beindítása szintén a Fitness Akadémián.

„Úgy érzem, meg kell szólítanunk a hátországot is, nagyon fontos a judo tömegbázisának növelése – jelentette ki Ilyés Gyula. – Ez a csodálatos sportág nem csak az élsport szintjén űzhető, gyakorlása minden korosztály számára örömet okoz.”

battai judo

Új versenyszámmal bővül a kínálat, idén a program az ifjúságiak , és a juniorok összevont küzdelmeivel bővül. Tehát lesz I. , II. , III. osztályú nemzeti newaza bajnokság ,szenior-"amatőr" összevont kategória , ifi - junior összevont kategória , a judot kedvtelésből űző " amatőr " versenyzőknek pedig megrendezésre kerül egy normál randori judo verseny is. A viadal végén pedig egy összevont newaza opennal lesz lezárva a nap,ahol mindenki mindenkivel megmérkőzhet."Csak " az abszolút kategóriába nevezni nem lehet,valamely osztály versenye után lehet vállalni az open küzdelmeket.Érdekesség,hogy a súlycsoportok is össze lesznek vonva a földharc küzdelmekben,hogy lehetőség szerint az egyes kategóriákban többet kelljen küzdeni az érmekért,helyezésekért. Sokan jelezték igényüket erre vonatkozóan,így engedve a kéréseknek a súlycsoportok az alábbiak szerint módosulnak: 66 kg - 81 kg - 100 kg - + 100 kg. Az osztályos küzdelmekre nevezőknek az MJSZ-tagsági mellett érvényes sportorvosi igazolás szükséges, az amatőröknek, a szenioroknak, elég háziorvosi engedély, „egészséges, sportolhat” bejegyzéssel. Azon harcművészek számára akik próbára akarják tenni magukat a versenyen (Kempo , BJJ ,Sport Jitsu, Grappling...) , lehetőséget biztosítunk alkalmi licensz vásárlására, de a sportorvosi engedély természetesen az ő számukra is kötelező.

„Nem mindenkinek Ungvári Miki a szintje, úgy érzem, szükség van az alsóbb osztályú viadalokra is. Régebben komoly rangja volt a másod- és harmadosztályú országos bajnokságnak, de az ebbe a kategóriába tartozó versenyzők rangsorversenyeken is próbára tehették tudásukat. Ez a kezdeményezés – véleményem szerint – beleillik a sportágfejlesztési koncepcióba, cél a judo-piramis alapjának szélesítése. A szeptemberi hétvégén a sportág hátországát szeretnénk megszólítani, mert nagyon fontos, hogy aki egyszer megismerkedett a judóval, az ne más sportágat űzzön utána, maradjon itt versenyzőként, hobbistaként, de kikerülnek ebből a rétegből szponzorok, támogatók is. Meg kell becsülnünk őket!”

Szeptember 11. -én, vasárnap lépnek tatamira a másod- és harmadosztályú férfi és női Magyar Kupa résztvevői. Itt ezen a versenyen a súlycsoportok illetve az irányelvek teljes egészében az MJSZ szabályai szerint alakulnak.

„Százhalombatta évek óta remek házigazdája a Newaza Fesztiválnak, ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet a sportbizottság vezetőjének, a judóhoz ezer szállal kötődő Szél Pálnak. De jár a köszönet az országos, valamint a Kovács Ernő vezette közép-magyarországi szövetségnek is.”

A pontos versenykiírást,a mérlegelés időbeosztását később tesszük közzé.